Kurs i silver- och guldsmide år 2001-2007
Del 1.

Alla bilder och text © 2001-08 GeoNord & Antti Hulterström.


Västerbottens Amatörgeologer kan erbjuda många kurser av vilka merparten blir genast fulltecknade. En kurs handlar om att gjuta ädla metaller från ax till limpa fast anpassat för slipade mineral.
Kursen tar också upp hur man lagar trasiga smycken, hur man kan kopiera och ta vara på ett guldarbete som inte passar, oftast arvegods och hur man på ett enkelt sätt kan göra om det till ett användbart smycke.
Alla arbeten har inte kunnat publiceras då bilderna inte alltid blev så bra i skärpa och kvalité.
Observera att inga av kursdeltagarna har några förkunskaper i guldsmidesyrket eller hur man skapar en vaxpprototyp och gjuter upp arbetet. Resultatet är i många fall imponerande och på gränsen till professionellt
.

Några kursarbeten 2001
Några kursarbeten 2001
Kursdeltagaren hade en facettslipad granat av god kvalité. Hennes projekt gick ut på att dels gjuta en bred guldring och på den en rektangulär infattning för granaten.
Infattningen för stenen löddes på ringen och guldkanten punsades så att granaten fick en permanent fixering. Resultatet blev överförväntan bra.
Vad gör man om man har två trasiga förlovningsringar av fel storlek? Jo man demonterar den gamla infattningen, gjuter upp en ny som lödes fast till ringen som har rätt storlek. Och sedan är det bara att montera på en facettslipad 3mm stor granat av god kvalité.
En trasig ring fick nu helt plötsligt ett nytt liv.
Kursdeltagaren hade en slipad bit av ädelserpetin från Finlandsturen 1999.
Här är infattningen redan gjuten i silver och skall putsas till med gummitrissan. Sedan återstår puts med pasta och glansputs med hexan.
Här den färdiga infattningen innan glansputs och limning. Fördelen med gjutningstekniken är att man kan anpassa metallen till oregelbundna former på ett rationellt sätt.
Några kursarbeten 2001
Några kursarbeten 2001
Kursdeltagaren hade en figurativ ring av oädel metall som hon var förtjust i och ville få kopierad och gjuten i Bolidenguld. Mönstret kopierades i silikon och fördes sedan över till vax. Efter gjutning kvarstod att putsa upp den försiktigt så att det delikata mönstret inte putsades bort. Kursdeltagaren hade massor av projekt och ett var att använda en standardmall i vax som Antti hade i lager och anpassa den till spinellen. Resultatet i guld blev professionellt och estetiskt bra. Kursdeltagarens andra projekt var att gjuta upp en rund infattning till en gammal guldring och infatta en slipad ametist av hög kvalitet. Resultatet blev också bra. Här två färdiga silverarbeten från vårkursen.
Några kursarbeten 2002
Några kursarbeten 2002
Kursdeltagaren fastnade för en färdig vaxmall avsett för en 5mm odlad pärla. Efter justering av storleken var det bara att bädda in den för gjutning.
Vad som tog lång tid var att putsa upp ringen så att detaljerna inte slätades ut. Pärlan monterandes på plats med epoxi. Resultatet blev överförväntan bra.
Kursdeltagaren hade två trasiga förlovningsringar av fel storlek? Till denna ring gjöts upp en ny infattning, som löddes fast till ringen som sedan gjordes om till rätt storlek. Och sedan var det bara att montera på en facettslipad 3mm stor safir av god kvalité.
En trasig ring fick nu helt plötsligt ett nytt liv.
En hamrad silverplatta har nu fått en låda anpassad till spectrolit från Finland. Infattningen i silver är lödd till redan tillverkad silverplåt och infattningen gjutits upp för att exakt passa till stenen. En enkel och elegant lösning som höjer det estetiska värdet högst avsevärt. Kursdeltagaren behöver inte alltid göra en steninfattning. I det här fallet har vi kopierat kristallformen på en granat och lagt in den i en skål. Allt har gjutits upp i guld och sedan löts till ett befintligt armband som nu blivit mycket roligare att bära.

GÅ TILL DEL 2©2001- GeoNord