VAGS Västerås Amatörgeologiska Sällskap |
Hans Thulin, Taberg
Foto: Frej Sandström
Referat ur Litofilen 2000/2 sept sid 25-45.
Artikeln är en komplettering och fortsätning av artikeln i Litofilen
1996:1. Jinshajianggit och fluorbritholith är två nya bekräftade
mineral för Norra Kärr.
Fig. 1 Jinshajiangithällen och Fig. 2 Jinshajiangit i form av brunröda långstängliga kristaller
Fig. 3 Fluorbritholit-(Ce). Bildbredd 2 cm. Samling F. S.
Som Hans Thulin tidigare påpekat finns det svårbestämbara mineral i Norra Kärr. Bestämning med enbart röntgendiffraktion hjälper inte alltid. Han har därför låtit bland annat företaget Excalibur Mineral Co i New York utföra kompletterande analys, till exempel med SEM-EDS (svepelektronmikroskopi - energidispesiv spektroskopi) som ger den kemiska sammansättningen på utvalda korn. Hans Thulin presenterar mineralbeskrivning och kemiska analyser på ett 25-tal olika prover. Resultatet stämmer inte in på något känt mineral. Färgbilder visas på flera av de ännu inte identifierade proverna. Så här lyder hans slutord:
Som slutsats på denna uppsats vill jag framhålla att Norra Kärr tycks vara ett mycket intressant fyndområde ur mineralogisk synpunkt. Ytterliga tre nya mineral för fyndigheten har framtagits och dessutom tycks det finnas en rad oklara - kanske i en del fall nya mineral för både Sverige och vetenskapen. Jag är medveten om att i en del fall kan det röra sig om blandningar av mineral, men jag har försökt analysera mineral som ser ut att vara så rena som möjligt.
Norra Kärr-området utgörs ju bara av toppen på komplexet med små uppstickande hällar och små stenrösen, som varit föremål för amatörmineralogernas intresse. Ett mycket intressant projekt hade varit att man från den professionella sidan av mineralogin gjorde en rejäl mineralogisk undersökning av hela området - därmed omfattande att man gick litet djupare under markytan för att se vad som döljer sig där. Nu har vi bara kammat litet på ytan. Jag är övertygad om att det finns mycket att hitta och undersöka i Norra Kärr i fortsättningen. Ett perfekt arbete för en doktorand i mineralogi?
2001-dec-16
© 2001-2024 Text och form Allan Ekberg (e-post: pusstirabi at gmail punkt com) ; Anders Högrelius (e-post: ahs at hogrelius punkt nu)