VAGS  Västerås Amatörgeologiska Sällskap

Till VAGS ingångssida Till VAGS aktivitetssida Till VAGS mässida Till sidor om LITOFILEN Till förtroendevalda i VAGS To info in English Till artiklar om Norra Kärr


MÅNADSMÖTEN & EXKURSIONER

PROGRAM hösten 2010


I samarbete med Folkuniversitetets logga klicka på loggan för att komma till Folkuniversitetets hemsida.

2010 08 18
Månadsmöte

Sommarens fynd samt mineralidentifikation
Britta Bäckman och Allan Ekberg.

Dags igen att ta med sommarens fynd för bestämning eller bara visa upp! Dessutom några praktiska övningar i mineralidentifiering.

Allan Ekbeg med magnetometer Lepidolit sedd genom ett dikroskop boraxpärlor

1 Allan Ekberg demonstrerar hur "sugrörsmagnetometer" påverkas av en almandingranat.
2 Lepidolit sedd genom ett dikroskop (två polarisationsfilter ställda vinkelrät mot varandra i diaram).
3 Boraxpärlor på magnesiastav. Den vänstra färgad utav kobolt och de två andra utav koppar. Den längst till höger har utsatts för reducerande låga varvid rödbrun färg framträder.

2010 08 20--22
Långresa till Alnön, Sundsvall
Ansvarig: Lars Daggfeldt
Vi åker med buss up till Sundsvall på fredagsmorgonen. På vägen upp planerar vi att besöka Storberget som ligger i Hoforstrakten för att uppleva en gammal järnmalmsgruva med en stollgång på 265 m. I Sundsvall ämnar vi bo på det vandrarhem, som är beläget på N. Berget. Våra kollegor i Sundsvall har lovat hjälpa till med guidning på Alnön under lördagen och halva söndagen. Bussen har vi med oss hela tiden och kan där förvara vår utrustning och stuffer. Vi beräknar att åka ifrån Alnön ca 14.00 och bör vara i Västerås ca 20.00. Pris för resan med buss och övernattning 2 nätter, guidning på Storberget och Alnön beräknar vi uppgå till max 1200 kr.

Intresseanmälan lämnas till Britta Bäckman Tel 021-41 94 71 senast den 2010-04-15. Detaljerat reseprogram sänds till dem som har anmält sitt intresse att delta.

Ändring: färden sker i en minibuss, inkvartering blir på Slädagården på Alnön, vi beräknar vara åter i Västerås 19:00. Det blir ett något lägre pris.

2010 09 15
Månadsmöte
Mellansvenska järnmalmsgruvor
Jakob Ehrensvärd
Vi får en fotoexposé över de mellansvenska järnmalmsgruvorna. Jakob är en skicklig fotograf som bl a intresserat sig för bergslagens gamla gruvor. Han kommer att berika oss med sina fantastiska bilder! Få en försmak av hans foton på: http://www.pbase.com/jakobe/mines .

Storhetstiden för många gruvor är förbi och byggnader och anläggningar övergivna. De förfaller nu -- långsammare när taket finns kvar och kan bevara trästrukturer. Annars spaltar fukt och frost betong så att armerigsjärnen tittar fram. Jakob har fångat industriminnen som så sakta håller på att försvinna. Gruvbilderna nedan, som har tagits av Jakob Ehrensvärd, har här reducerad upplösning och är ibland beskurna. Flera av bilderna finns i större format under länken ovan.

J Ehrensvärd Pershyttans lave Inne i Pershyttans lave Detalj av vittrande stripabyggnad Symbol vid Stripagruvan renoverad Stripasymbol Betongstruktur i Iviken Före datorernas intåg -- en Stegar i gruvan, Tuna-Hästberg Nere i Tuna Hästberg

1 Jakob Ehrensvärd.
2 Pershyttans lave.
3 Inne i Pershyttans lave.
4 Vittrande byggnad i Stripa.
5 "Stolt" symbol i Stripa.
6 Renoverad Stripasymbol.
7 Likt en tempelportal i Iviken.
8 Före datorernas tid -- en diffrentialmaskin.
9 Stegar i Tuna Hästberg.
10 Nere i gruvan, Tuna Hästberg.

2009 09 18
Exkursion till Körbergsklack
Reseledare: Jakob Sahlander
I kalkbrotten på Körbergsklack, som ligger mellan Hofors och Torsåker, kan man hitta fina stuffer med svarta andraditgranater.

Mötesplats och tidpunkt: Vid Torsåkers Kyrka, kl 10:00.
Sträcka från Västerås ToR: ca 250 km.

2010 10 02--03
Mineralmässa i Västerås

Mässan presenteras på egen webbsida. Klicka här alternativt på knappen "Mineralmässa" i början eller slutet av denna sida.

2010 10 09
Exkursion till Hässelkulla
Reseledare: Britta Bäckman
Vi besöker den gamla järngruvan i Hässelkulla, som ligger omedelbart söder om gamla E18 ca 2 mil sydväst om Örebro. Gruvan är mest känd för sina vackra välutvecklade rökkvartskristaller (morioner), upp till 7 cm stora. Man kan dessutom hitta vacker andradit, violett fluorit och baryt. Totalt har 22 olika mineral rapporterats från fyndigheten.

Mötesplats och tidpunkt: Vid brottet, kl 10:00.
Sträcka från Västerås ToR: ca 240 km.
I egna bilar.

2010 10 20
Månadsmöte
Vulkaner och seismisk aktivitet
Reynir Bödvarsson
Reynir arbetar vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet. Han har på senare tid varit ute i hetluften och förklarat orsaken till bl a utbrottet på Island för massmedierna. Nu har vi chansen att få en större förståelse för vår levande planet!

Reynir Böðvarsson hade förhinder och i stället kom Björn Lund från institutionen och berättade om vulkaner. Han inledde med att beskriva kontinetalplattornas drift över jordklotet och därav uppkomna vulkaniska zoner. Därefter med fokus på Island och vårens vulkanutbrott som fick stora konsekvenser för islänningarna och för europas flygresenärer.

På Island är det viktigt att kunna förutsäga jordskalv. Sedan 1990 har man haft mer än 250 000 skalv där, stora och små. 1986 skapades därför ett samnordiskt projekt, Islands seismiska nätverk. (text: Solbritt Evensson)

Björn Lund
Björn Lund. Foto: Solbritt Evensson

2010 11 17
Månadsmöte
Resor i Namibia
Lennart Borg

Lennart har gjort flera resor till Namibia för att leta mineral. Nu visar han bilder från sina upplevelser där.

Det var en liten grupp av svenskar och norrmän som färdades i bil många mil från Kapstaden norrut till Namibia. Alla bilder nedan har fotats av Gunnar Jenssen med undantag av det första. Vill du se mer av Gunnars bilder så gå in på http://www.pbase.com/dragonfly_05/image och klicka vidare på Namibia, mineral eller andra teman.

Lennart Borg blommor Sanddyn i Sossusvlein
1 Lennart Borg. Foto: Solbritt Evensson.
2 Det fanns gott om vackra blommor. Foto: Gunnar Jenssen.
3 Vid Sossusvlein finns några av världens högsta sanddyner. Foto: Gunnar Jenssen.
Vägar av dieselolja och salt. Saltkristaller
4 Många mil på vägar av dieselolja och salt. Foto: Gunnar Jenssen.
5 Saltkristaller. Foto: Gunnar Jenssen.

Skylt, förbjudet tillträde till gruvfält. Övergiven diamantmaskin
6 Som synes kunde man inte bara åka till en gruva för att leta mineral. Foto: Gunnar Jenssen.
7 En övergiven "diamantmaskin". Foto: Gunnar Jenssen.

Mineralförsälningsskylt Lokal mineralförsäljning Brandberg
8 Här skyltas att det finns mineral till salu. Foto: Gunnar Jenssen.
9 Lokal försäljning av mineral. Foto: Gunnar Jenssen.
10 Efter dagens slut var det skönt att slå läger före solens nedgång, här med vacker utsikt över Brandberg. Foto: Gunnar Jenssen.

2010 12 08
Månadsmöte
Luciakaffe och mineralauktion
Dags för traditionsenligt Luciakaffe och auktion på fina mineral! Hasse Tranefors är vår eminente auktionsförrättare även denna kväll.

Vill ni ropa, så bestäm er kvickt, för jag klubbar snabbt, sa Hasse.

Hasse Tranefors Bord med auktionsstuffer
1 Hasse Tranefors
2 Auktionsstufferna

Öppet Hus : Utöver ovannämnda program är lokalen på Viksäng öppen från kl 18:30 för fri aktivitet varje måndagskväll i jämn vecka utom då det är månadsmöte samma vecka eller vid naturliga bortfall såsom sommaruppehåll, annandag påsk och liknande.


Sidan uppdaterad 2011-jan-12


Tidigare program med kort referat: Våren 2010, Hösten 2009, Våren 2009, Hösten 2008, Våren 2008, Hösten 2007, Våren 2007, Hösten 2006, Våren 2006, Hösten 2005, Våren 2005, Hösten 2004, Våren 2004, Hösten 2003, Våren 2003, Hösten 2002, Våren 2002, Hösten 2001 och Våren 2001.


Till VAGS ingångssida Till VAGS aktivitetssida Till VAGS mässida Till sidor om LITOFILEN Till förtroendevalda i VAGS To info in English Till artiklar om Norra Kärr


© 2001-2024 Text och form Allan Ekberg (e-post: pusstirabi at gmail punkt com) ; Anders Högrelius (e-post: ahs at hogrelius punkt nu)